Prikbord

Za 24 maart:

Alle lammejes hebben dit jaar het levenslicht gezien en zullen een van de dagen genieten van de lentezon. Wij maken ons alvast klaar voor onze opendeurdag op 1 mei. Wij nodigen jullie alvast uit vanaf 10u.

Zon 5 november:

Vandaag alle rammen van bij de ooien gehaald. Zij hebben dit jaar alvast hun best gedaan.

We verwachten eind februari een stevige babyboom.

Met dit regenweer kunnen we met onderstaande foto's toch nog wat nagenieten van de zomer.

 

Vrij 9 juni:

Op zondag 2 juli staan wij met enkele ooien en knuffellammetjes op de landbouwbeurs te Alden Biesen. Kom zeker eens langs!

Ma 27 maart:

Een datum om meteen in je agenda te noteren: 1 mei.

Jaarlijks zetten wij onze deuren open voor iedereen die graag onze kudde wil bezoeken.

Fokkers krijgen de kans om onze lammeren te bekijken en eventueel bestellingen te plaatsen. Sympatisanten kunnen de lammetjes een papflesje geven en knuffels uitdelen.

Iedereen is welkom vanaf 10uur.

Zo 26 maart:

De laatste lammetjes zijn op de wereld gezet en zijn vandaag ook allemaal voor de eerste keer buiten de stal deuren geweest. Het zonnetje deed hen deugd!

Hier enkele foto's.

 

Di 31 januari:

De eerste lammetjes zijn geboren!

Tot hiertoe alleen maar gezonde en stevige lammetjes.

Dit jaar lammeren 30 ooien af dus we hebben nog heel wat voor de boeg.

 

Za 29 oktober:

Een interessant artikel!

Vleeslamindex: in vijf generaties +4 kg groei +3mm rugspier

Ook dit jaar heeft een groep schapenfokkers de lammeren laten scannen op spierdikte, vetbedekking en de lammeren ook gewogen. De gegevens die hiermee verzameld zijn worden omgezet in 3 fokwaarden:

 - spierdikte

- vetbedekking

- groei

Deze fokwaarden worden tezamen omgerekend tot een vleeslamindex. De vleeslamindex geeft de genetische verwachting weer van een dier voor wat betreft het economisch produceren van lamsvlees. Het gemiddelde van deze index is 100. Van dieren die een index hebben hoger dan 100 mag worden verwacht dat zij lammeren produceren die gunstiger (economischer) voer omzetten in lamsvlees dan dieren die onder de 100 scoren. De hoge erfelijkheidsgraad van deze drie kenmerken (voor groei zelfs bijna 50%!) maakt het heel interessant om op deze kenmerken te selecteren. Bij het aanschaffen van een dekram (voor fokkers en voor lamsvleesproducenten) kan de vleeslamindex een heel goed hulpmiddel zijn. Naast de vleeslamindex worden ook altijd de drie fokwaaren (groei, vetbedekking en spierdikte) apart vermeld. dit maakt het mogelijk voor houders die bijvoorbeeld een betere groei in hun lammeren willen hebben, om een ram uit te zoeken die vooral een hoge fokwaarde heeft voor groei.

Bron: NSFO (Nederlandse schapen-en geitenfokkers organisatie)

Za 29 oktober:

 De fokrammen en -ooien van dit jaar zijn vanaf nu ook te bekijken op onze site!

Zo 3 juli:

Zoals jullie kunnen zien is schapen houden momenteel niet echt gemakkelijk. 4/5 van onze weilanden staan onder water en dat bezorgd ons heel wat kopzorgen. De kleine eendjes zwemmen alvast waar ze willen.

Woe 25 mei:

Hier een mooie selectie van de foto's van op onze opendeurdag op 1 mei. Hoog bezoek vanuit Nederland, An Verelst met haar collectie schilderijen van onze schapenherders en lammetje en nog enkele sfeerbeelden.

Nogmaals bedankt en hopelijk tot volgend jaar.

Zo 8 mei:

Allemaal bedankt voor de massale opkomst van vorige week zondag op onze opendeurdag. Wij hebben er enorm van genoten! Foto's volgen.

Zo 17 april:

Wij verwelkomen op 1 mei in de voormiddag alvast een kunstenares die enkele leuke protretten zal meebrengen over de Schapenhoeve. De rest van het weekend zal An Verelst te vinden zijn op de week van de amateurkunsten in Zandhoven.

Zo 20 maart:

Alle ooien zijn afgelammerd en dus is het tijd om te denken aan onze opendeurdag.

Op 1 mei tussen 10 en 17uur is iedereen welkom om een kijkje te komen nemen van onze kudde. Tot dan!

Woe 24 februari 2016:

Terwijl de oudste rond hupelen in het zonnetje lammeren er weer 2 ooien na elkaar af. In totaal 9 lammetjes en een voor een stevige knaapjes! Een gemiddelde van 3.1 per ooi, dat doen we niet slecht!

 

Ma 15 februari 2016:

Dit ziet er veel belovend uit. 6-ling?

Vrij 12 februari 2016:

En we zijn begonnen, de eerste lammetjes zijn er.

Ma 14 december 2015:

Vanavond om 18.30u ook te zien op  ATV in het nieuws!

Ma 14 december 2015:

Je zal er ongetwijfeld al wel gehoord hebben dat een ernstige vorm van blauwtong in Frankrijk is. Wij en nog vele andere boeren probeerden daarom al te vergeeft aan een vacin te komen om zo onze schapen in te enten om een drama als enkele jaren geleden te voorkomen. Helaas kon niemand aan het vacin geraken.

Wij zijn ongerust! Wij willen onze schapen niet door die zelfde hel laten gaan en daarom hebben we een noodoproep gelanceerd richting de overheid.

Je kan het origineel artikel vinden op de site van Gazet Van Antwerpen, Zandhoven of lees het hieronder.

Zandhoven - Walter De Voght van De Schapenhoeve in Pulderbos slaat alarm. Door de onbeschikbaarheid van het blauwtongvaccin, dreigt grote schapensterfte in ons land.

Een derde van de schapen die de komende weken weer voor schattig geblaat gaat zorgen in de levende kerststallen, zal waarschijnlijk de zomer niet halen als onze overheid niet snel in actie schiet. Sinds september woedt het blauwtongvirus in Frankrijk. Volgens Walter De Voght, die 66 swifter-stamboekschapen heeft, kocht Frankrijk alle vaccins voor de Belgische markt op om vervolgens te communiceren dat het agressieve blauwtong type 8-virus dood en vernieling zaait in de Frankrijk. Alle herkauwers kunnen er door getroffen worden, maar de sterfte is het grootst bij schapen. Bij een eerdere uitbraak in ons land in 2006-2007 verloren veel schapenhouders, onder wie ook Walter, 35% van hun dieren.

“De ziekte wordt verspreid door een vliegje. Door de zachte winters, is het de verwachting dat de blauwtong dit voorjaar ons land bereikt. Half februari begint het lammerseizoen”, legt Walter uit. “Het is belangrijk dat we half januari kunnen beginnen vaccineren, zodat niet enkel onze volwassen dieren maar ook meteen de lammetjes beschermd zijn.”

Wrede ziekte

Walters noodkreet wordt gedragen door veel hobbyfokkers en professionele schapenhouders. “Wij krijgen nu via onze dierenartsen te horen dat er geen vaccins beschikbaar zijn. Wij voelen ons in de steek gelaten door de overheid. Blauwtong is een wrede ziekte. Hun tong en lippen zwellen op. De dieren sterven een verschrikkelijke dood.”

Walters dochter Astrid (17) knikt. Ze studeert landbouw aan het PITO in Stabroek en is ook veel met de schapen bezig. “Hoeveel tijd wij bij de vorige uitbraak besteed hebben aan het afvegen van snottebellen, slijm en het meten van koorts! Maar alles was vergeefs.”

Walters conclusie is hard. “De schapensector is klein in België. Wij zijn voor de overheid en de farmaceutische sector onbelangrijk.Ik wil mijn beesten niet laten afzien door laksheid van de overheid. Schapenhouders hebben al een zwaar jaar achter de rug. Iedereen is met rammen blijven zitten door het Offerfeest.”

Volgens dierenarts Koen Mintiens van Boerenbond is Boerenbond al sinds september druk aan het uitoefenen op de Belgische overheid. “Er waren nog twee miljoen dosissen van dit type vaccin beschikbaar voor de Europese markt, maar de Fransen hebben alles direct opgekocht. Dat de fabrikant een Fransman was, was daar waarschijnlijk niet vreemd aan. De dichtste haard zit momenteel op 300 kilometer van de Belgische grens. Ook in het Oostblok en Griekenland woedt blauwtong, maar daar gaat het om een andere variant. Wat ook meteen verklaart waarom de farmaceutische industrie moeilijk op voorhand vaccins kan produceren, want het moet om de juiste variant gaan. Vroeger dook de ziekte in Zuid-Europa op, pas in 2006 kwam ze voor het eerst zo noordelijk. Misschien moet de overheid en de farmaceutische industrie nu er weer een uitbraak is zijn vaccinatieprogramma aanpassen, want het is duidelijk dat die zuidelijke ziektes nu ook grip krijgen op het noorden van Europa.”

Frankrijk

Volgens woordvoerster Pauline Bievez van bevoegd federaal minister voor Landbouw Willy Borsus zijn alle vaccins in handen van Frankrijk en zijn er slechts vier leveranciers in heel Europa.

"We hebben op 1 december een Europese aanbesteding uitgeschreven om zo snel mogelijk te beschikken over vaccins", zegt Bievez. "De bedrijven hebben 50 dagen om te reageren. Voor eind januari zullen we dus een leverancier gekozen hebben. Vervolgens duurt het ongeveer 3 tot 6 maanden voor de levering. Als het vaccin verplicht gemaakt wordt, zullen 2.500.000 dieren 5 miljoen dosissen van het vaccin moeten krijgen, want het gaat om 2 dosissen per dier. Het lastenboek voorziet de directe levering van 2 miljoen dosissen en een optie voor de 3 miljoen volgende als we het systeem verplicht maken."

"Nog zes of zeven maanden wachten? Dan is het kalf verdronken", reageert Walter De Voght. "Mochten schapen een belangrijke economische sector zijn, dan zou de overheid veel sneller gereageerd hebben. Onze dieren worden naar de slachtbank geleid uit laksheid."

 

Zo 27 september 2015:

Net terug van stevige trip naar de franse grens om deze mooie ram weer terug naar huis te halen. Hij mag al meteen zijn kunnen tonen bij de ooien.

Di 30 juni 2015:

Nog even meedelen dat nu zondag 5 juli wij met de schapen aanwezig zijn op de land-en tuinbouwdag in Bilzen.

Je bent zeker welkom om een kijkje te nemen. Hier onder nog meer dagen waar je ons kan vinden.

30 augustus: Lisp kermis Lier

15 september: Landbouwdag Heist-op-den-berg

26 september: Jaarmarkt Bertem

 

Woe 13 mei 2015:

Het fotoprobleem is opgelost! Hier zijn enkele foto's die we hebben aangekregen. Volgend jaar zullen we een fotograaf moeten aanspreken voor bewijsmateriaal.

Nogmaals bedankt voor jullie komst!

Een van onze bezoekers heeft dit jaar een fotoreportage gemaakt om uit te werken op doek. Volgend jaar kan je haar schilderijen bewonderen op onze openderdag!

 

Vrij 1 mei 2015:

De 3de editie van onze opendeurdag was een enorm succes. Het was zelfs zo druk dat we geen tijd hebben gehad om foto's te nemen. Bij deze een oproep naar foto's van onze opendeurdag. Stuur ze gerust door naar info@swifter.be Alvast bedankt voor jullie komst en tot volgend jaar!

Do 29 april 2015:

We zijn druk bezig met de laatste voorbereidingen voor de opendeurdag op 1 mei.

Ma 30 maart 2015:

Di 10 maart 2015:

Hier onze nanny van 2015

 

Do 26 februari 2015:

De eerste lammetjes van 2015 zijn een feit! Ze zijn kerngezond en hebben er zin in, net als wij.

Het is nog even wachten maar op 1 mei zetten we weer onze deuren open. Iedereen is welkom om een kijkje te komen nemen naar de aanwinsten van 2015.

Ma 16 februari 2015:

Vrijdag 1 mei is het weer zover. Wij zetten onze deuren open voor alle nieuwsgierige. We beantwoorden al uw vragen en geïnteresseerden kunnen ook al een reservering plaatsen. Schapen toewijzen doen we wel pas na het scannen en keuren.

Woe 11 februari 2015:

Hier zijn de mooie cijfers onze nieuwe aanwinst, Harry.

BSP: 83        BNW: 86
VBI: 137/44
Groei: 0.25/85
Spier: 0.19/86
Vet: -0.25/73
VL: 114/80

 

Di 3 februari 2015:

Welkom Harry!

Harry

Ma 10 november 2014:

De ooien voor het fokjaar 2014-2015 staan erop!

Ma 22 september 2014:

Zondag 28 september laten we onze 7 rammen bij de ooien. Welke rammen we dit jaar gebruiken kan je hier op de site vinden.

Woe 30 juli 2014:

De schapenhoeve zijn nieuwste aanwinst! Er zijn geen woorden voor deze 2 schattige brokjes.

 

Za 12 juli 2014:

Alden Biesen was weer een succes. Hier onze stand met de 6-ling

Za 28 juni 2014:

Zondag 6 juni staat de 6-ling te pronken op Alden Biezen. Iedereen welkom!

Za. 31 mei 2014:

Hier nog enkele foto's van onze lammeren. Ze zijn allemaal gespeend.

 

Vrij 2 mei 2014:

De opendeurdag was weer een succes mede dankzij het goede weer. Dank aan alle bezoekers en tot volgend jaar 1 mei. Hier onder enkel foto's.

Ma 28 april 2014:

Donderdag 1 mei zetten we onze deuren weer open en dat vanaf 9uur tot en met 17uur.

Di 8 april 2014:

We hebben de weddenschap verloren, ze deden het met 4 even goed als de hond alleen!

Za 29 maart 2014:

Het is gebeurd! De lammetjes hebben vandaag voor het eerst het groene gras gezien en geproeft. Ze blijven trouw aan de zijde van de mama en genieten van het mooie weer. Hier foto's!

En natuurlijk mag de herder niet ontbreken.

 

Ma 3 maart 2014:

Tussen 16u en 18u zijn we te horen op Radio 2 en te zien op het avondnieuws van ATV 18u.

Ma 3 maart 2014:

Het nieuws van onze 6-lingen gaat als een lopend vuurtje. Na de krant van gisteren, deze namiddag TV en Radio. Wanneer en op welke zender laat ik straks weten!

Zo 2 maart 2014:

Deze morgen babyboom in de schapenstal! Weer een stevige 6-ling!

Do 27 februari 2014:

De lammetjes veroveren de stal!

Woe 26 februari 2014:

Op maandag 24 februari bracht een ooi een 6-ling op de wereld. De lammeren zijn kern gezond. De ooi zelf moest wel even wennen aan haar kroost maar ze is enorm fier net zoals de herder!

6ling

Di 18 februari 2014:

Vandaag zijn onze eerste lammetjes geboren. Als ze zoals vandaag per 4 blijven komen zullen we onze handen vol hebben deze periode!

Save the date: Donderdag 1 mei zetten wij onze deuren weer open. De lammeren zijn dan te bekijken en reserveren kan ook. Toewijzen doen we pas na het scannen en keuren.

Do 26 december 2013:

Onze ooien zijn deze week gescand. Nu staan ze nog rustig in de stal maar in 2014 zullen 34 van de 35 ooien druk in de weer zijn met hun kleine lammetjes.

Di 24 december 2013:

Nieuwste aanwinst voor volgend jaar:

RAM: A545-90299
Geboren op 17/02/12 als 4-ling
BSP: 83         BNW: 87
VBI: 219/52

Zo 22 december 2013:

Fijne feestdagen!

Ma 9 september 2013:

Hier nog enkele foto's van Eghezée, Pulderbos en ook van op de markt in Lier waar onze schapen weer veel belangstelling hadden. Op de foto's van Pulderbos zie je dat wij onze dekrammen voor 2013-2014 hebben voorgesteld!

Eghezée:

Pulderbos:

Lier:

Zo 28 juli 2013:

De Schapendag in Aalst was een succes. Hier enkele foto's van onze stand.

Aalst Aalst

Woe 17 juli 2013:

Nu zondag staan we op de schapendag in Aalst!

Ma 17 juni 2013:

Deze zomer zijn onze schapen ook te bewonderen op verschillende tentoonstellingen:

Zondag 7 juli: Alden Biezen - Bilzen, Land - en tuinbouwdag

Zondag 21 juli: Aalst, Schapendag

Donderdag 15 augustus: Eghezée, Landbouwdag

Maandag 19 augustus: Pulderbos, Veeprijskamp

Zondag 14 september: Heist-op-den-berg, Landbouwdag

Zondag 22 september: Zoersel, Dag van de landbouw

Zondag 28 september: Bertem, Jaarmarkt

Vrij 14 juni 2013:   

Onze jongste maar zeker niet de minste!

  

Woe 3 mei 2013:

De 2de Deur-Open is weer een feit! Dankzij het zonnige weer hebben we prachtige foto's kunnen bemachtigen!

Bedankt voor jullie komst!